• وبلاگ : آشيانه سخن
  • يادداشت : مسجد محله مان
  • نظرات : 1 خصوصي ، 18 عمومي
  • ساعت دماسنج

    نام:
    ايميل:
    سايت:
       
    متن پيام :
    حداکثر 2000 حرف
    كد امنيتي:
      
      
     

    با سلام و تقديم احترام
    يکي از شاخصه‌هاي اساسي آرمان شهر اسلامي، ارتقاء نقش مسجد در جامعه‌ي ايماني است. خداوند در آيه‌ي 18 سوره‌ي مبارکه‌ي توبه سخن از عمران و آباداني مساجد به ميان آورده است: «إِنَّما يَعْمُرُ مَساجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ وَ أَقامَ الصَّلاةَ وَ آتَى الزَّكاةَ وَ لَمْ يَخْشَ إِلاَّ اللَّهَ‏». پر واضح است که مراد از عمران در اين آيه‌ي شريفه پرداختن به تزئينات و تجملات ظاهري خانه‌ي خدا نيست. اتفاقا تزئين نماي بيروني و دروني مسجد با رنگ‌ها و نقوش از ميزان حضور قلب و اخلاص مؤمنين مي‌کاهد. شايد غرض از عمران مسجد در اين آيه آباداني کيفي و معنوي خانه‌ي خدا باشد. آباداني مسجد وقتي محقق مي‌شود که اولا: حضور مؤمنين در آن مسجد چشم‌گير باشد؛ و ثانيا: روح معنويت و اخوت در آن حاکم باشد. لذا آيه‌ي شريفه، آبادگران و مهندسين فرهنگي مسجد را داراي پنج شاخصه مهم مي‌داند: 1) ايمان حقيقي به خدا؛ 2) باور قلبي به قيامت؛ 3) به پا داشتن نماز؛ 4) اهل زکات بودن؛ 5) ترس از خدا.
    مهندسين حقيقي مسجد که عبارت باشند از امام جماعت و هيئت امنا بايد واجد پنج شاخصه‌ي مذکور در آيه‌ي شريفه باشند. و الا همچنان ما شاهد استمرار نابساماني در اغلب مساجد کشور خواهيم بود.
    امام جماعت به عنوان رهبر مجموعه‌ي ديني مسجد است. در واقع اساسي ترين جهت‌گيري ها و تحولات در مسجد بستگي به امام جماعت دارد. پس بايد اولا: اسلام شناس باشد؛ ثانيا: متقي باشد؛ ثالثا: جمود فکري نداشته باشد؛ رابعا: با مردم و بالأخص جوانان رابطه ي دوستانه و صميمي داشته باشد؛ خامسا: جذابيت داشته باشد.
    هيئت امنا در واقع مسئوليت پي گيري و رتق و فتق امورات مسجد را به عهده دارد. امور مالي، هماهنگي برنامه هاي فرهنگي و تفريحي، امور عمراني مساجد و... . همانطور که پيدا است هيئت امنا بايد امين، مأمن و پناه گاه مردم باشند. لذا اين هيئت، بايد منتخب مردم باشد.
    البته نقش مردم و جوانان متدين را هم نبايد در رونق بخشي مساجد ناديده گرفت. حضرت نوح عليه السلام اگر نتوانست توفيق چنداني در امر تبليغ داشته باشد به خاطر کوتاهي ـ معاذ الله ـ نبود؛ بلکه عمده دليل بر مي گشت به عدم پذيرش مردم آن زمان. "واجديت واجد بود، اما قابليت قابل نبود." به برکت انقلاب شکوهمند اسلامي، تعداد مساجد روز به روز در حال گسترش است. عموما در همه ي محله هاي شهر و روستا مسجد وجود دارد. اما مي بينيم همسايه ي ديوار به ديوار مسجد، نمازش را در خانه مي خواند نه در مسجد.
    اگر دو رکن امام جماعت شايسته و هيئت امناي مطلوب در مسجدي وجود نداشته باشد، يا هماهنگي و اتحاد بين اين دو رکن نباشد، کُمِيت آن مسجد لنگ است. البته فراموش نکنيم که مسجد خوب، ساختني است نه يافتني. اساسا مسجد مطلوب حاصل نمي شود مگر با مشارکت مردم. پس بايد از خود بپرسيم که من چند نفر از دوستانم را اهل مسجد کرده ام؟ آيا من در مسجد محله جاذبه اي ايجاد کرده ام تا جوان پشت پا به همه ي جذابيتهاي دنيا بزند و پا در مسجد بگذارد؟

    پاسخ

    سلام عليكم.ممنون از حضور گرم و نظر جامع و كاملتون بزرگوار.حقيقتا تمامي مواردي كه فرموديد كاملا صحيح هستند.و نظرتان آنقدر ارزشمند است كه دلم مي خواست جايش را با نوشته وبلاگم عوض كنم.جناب صدري بزرگوار بر روي سطر سطر نوشته هايتان حرف دارم .اما خلاصه مي كنم حرفم را ...ديوارهاي مسجد را خوب بالا مي بريم اما امان از گرماي درونش.كمي بيشتر بيانديشيم:(خدا قوت